Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tillstånd, anmälan och dispens

Här kan du som chef läsa mer om tillstånd, anmälan och dispens för hantering av vissa ämnen.

Innehåll på sidan:


Om tillstånd, anmälan och dispens på Lunds universitet

Inom Lunds universitet finns det ibland behov av att hantera tillståndspliktiga eller förbjudna ämnen. Beroende på vilket ämne som behöver hanteras finns det möjlighet att söka tillstånd eller dispens.

Tillstånd söks av enskilda forskargrupper och den kemiska produkten får endast användas till det ändamål och inom den hantering som tillståndet omfattar. Varje enskilt tillstånd är tidsbegränsat och det måste finnas en rutin inom verksamheten för att säkerställa att tillståndet förnyas i tid. Hantering av tillståndspliktiga kemiska produkter utan tillstånd/dispens kan leda till sanktionsavgifter för verksamheten.

Tillstånd, anmälan eller dispens ska sökas för bland annat A- och B-ämnen, narkotikaprekursorer, hälsofarliga varor, kvicksilver, giftiga gaser samt kemiska ämnen som utgör krigsmaterial.

För att säkerställa att du av misstag inte köper in kemiska ämnen eller produkter som kräver tillstånd, anmälan eller dispens är det mycket viktigt att du följer Lunds universitets inköpsrutiner för kemiska produkter: 

Inköp av kemiska produkter | HR-webben (lu.se)

Det är också viktigt att du med regelbundenhet söker igenom KLARA med avseende på kemiska ämnen och produkter i ditt lager som kräver tillstånd, anmälan eller dispens.

För mer information om hur du praktiskt gör sökningen i KLARA, följ instruktionerna i videon: ”Har du kontroll på tillstånd och andra hanteringskrav?” 

Instruktionsvideon "Har du kontroll på tillstånd och andra hanteringskrav?" (Canvas, ny flik)

Kemiska ämnen tillhörande grupp A och B

Kemiska ämnen tillhörande grupp A och B är klassade som mycket cancerframkallande, sensibiliserande, allergiframkallande och/eller reproduktionsstörande, och får endast hanteras efter godkänt tillstånd från Arbetsmiljöverket. Innehav av A- eller B-ämnen utan tillstånd ger sanktionsavgift på 400 000 kr respektive 150 000 kr.  

Grupp A

Samtliga ämnen i grupp A är klassificerade som cancerframkallande och får, efter tillstånd från Arbetsmiljöverket, endast hanteras undantagsvis. Ett undantag kan exempelvis vara forskning om cancerframkallande ämne. Observera att även produkter innehållande föroreningar (≥ 0,1 viktsprocent) av ett A-ämne är tillståndspliktiga.

Grupp B

Ämnen i grupp B är klassificerade som cancerframkallande, sensibiliserande eller reproduktionsstörande och får hanteras efter tillstånd från Arbetsmiljöverket. Observera att även produkter innehållande föroreningar (≥ 1 viktsprocent) av ett B-ämne är tillståndspliktiga.

Kontakta kemikaliesäkerhetssamordnare på LU Byggnad för ansökningsblanketter. Komplett ansökan skickas till LU Byggnads kemikaliesäkerhetssamordnare för genomläsning, kontakt med Arbetsmiljöverket och diarieföring.

Kom ihåg att skicka in din ansökan i god tid då Arbetsmiljöverket har en handläggningstid på tre månader.

Narkotikaprekursorer

Narkotikaprekursorer är ämnen som kan användas vid framställning av narkotika. För att hantera narkotikaprekursorer krävs ofta tillstånd från Läkemedelsverket.

Läs mer på Läkemedelsverkets webbplats

Tillstånd krävs för innehav av narkotikaprekursorer i kategori 1 (länken ovan). Export, import och handel med alla klasser av narkotikaprekursorer kräver oftast tillstånd.

Mer information om ansökningsförfarande samt ansökningsblankett, på Läkemedelsverkets webbplats

Ättiksyraanhydrid tillhör klass 2a. Skulle Lunds universitet hantera mer än 100 liter narkotikaprekursorer klass 2a under en tolvmånadersperiod krävs en registrering hos Läkemedelsverket. Kompletta ansökningar eller uppdateringar skickas till arbetsmiljöingenjör på Företagshälsovården för genomläsning, kontakt med Läkemedelsverket och diarieföring.

Hälsofarliga varor

Dessa varor är ämnen som på grund av sina inneboende egenskaper medför fara för människors liv eller hälsa och som kan användas i syfte att uppnå berusning eller annan påverkan.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats

De tillståndspliktiga varorna listas i bilagan till Förordning (1999:58) om förbud mot vissa hälsofarliga varor.

För att hantera vissa hälsofarliga varor krävs tillstånd från Folkhälsomyndigheten. Observera att det krävs tillstånd även för att inneha hälsofarliga varor som tidigare har köpts in med stöd av ett giltigt tillstånd men som inte har förbrukats.

Behöver du söka nytt tillstånd eller förnya ett befintligt?

Så här går det till:

  • Hämta hem ansökningsblanketten från Folkhälsomyndighetens webbplats eller kontakta kemikaliesäkerhetssamordnarna på chemsafety [at] bygg [dot] lu [dot] se (chemsafety[at]bygg[dot]lu[dot]se) för att få ansökningsblanketten skickad till dig via e-post.
  • Fyll i blanketten med den information som efterfrågas.
  • Tips: bifoga den utförliga beskrivningen som bilaga, då det efterfrågas information som kräver mer plats än det finns i rutan under rubriken ”Användningsområde”.
  • Bifoga verksamhetens rutin för inköp, införsel, transport samt avfallshantering för den hälsofarliga varan.
  • Observera att det är kemikaliesäkerhetssamordnarna som ska signera ansökan, då de har rätt att företräda Lunds universitet via fullmakt från rektor (som är firmatecknare).
  • Efter att du har fyllt i blanketten, skicka den tillsammans med bilagorna till kemikaliesamordnarna på chemsafety [at] bygg [dot] lu [dot] se (chemsafety[at]bygg[dot]lu[dot]se) .
  • Kemikaliesamordnaren läser genom ansökan, tar ut ett diarienummer, signerar och skickar in ansökan via e-post till Folkhälsomyndigheten.

Vid inskickandet av ansökan kommer du få kopia på mejlet och kännedom om att ärendet är under behandling.

Tillstånd krävs inte för beredningar (blandningar eller lösningar som består av två eller flera ämnen) som hanteras för vetenskapligt ändamål om vissa kriterier är uppfyllda. Undantaget regleras i Folkhälsomyndighetens föreskrift FoHMFS 2014:3.

Kvicksilver

I Sverige gäller sedan 2009 ett generellt förbud mot kvicksilver och varor som innehåller kvicksilver. För användning av kvicksilver krävs särskild dispens från Kemikalieinspektionen.

Blankett finns att hämta på Kemikalieinspektionens webbplats

Det finns dock en del undantag från kvicksilverförbudet, där vissa undantag är tidsbegränsade (KIFS 2017:7, Bilaga 3, Kap 7). 

Undantag som gäller till 31 december 2025 är:

  • kvicksilverföreningar för analys av COD och i ampuller för COD-analys
  • kvicksilverföreningar för analys enligt internationella standardmetoder inom läkemedelsområdet.

Undantag som i nuläget inte är tidsbegränsat:

  • Kvicksilverföreningar för analys av kvicksilver samt utveckling av sådana analysmetoder.

Observera att det inte finns någon lägre gräns för hantering av kvicksilver utan tillstånd. Detta innebär att även små mängder kvicksilver, som exempelvis ingår som konserveringsmedel i olika produkter, är tillståndspliktiga. Var därför noggrann med att säkerställa att omedveten hantering av kvicksilver inte förekommer. Detta görs fördelaktigast genom att söka igenom kemikalieregistret i KLARA med avseende på kvicksilver (se inledningstext ovan). 

Hantering av kvicksilver kräver speciella åtgärder, exempelvis omhändertagande av kvicksilver som farligt avfall. Kontaktpersoner för dispensansökningar för kvicksilver är kemikaliesäkerhetssamordnare (kvicksilverhantering i kemikaliesammanhang) och Miljöchef (annan typ av kvicksilverhantering).

Tillstånd och redovisning av kemikalier enligt kemvapenkonventionen

Förenta nationernas konvention om förbud mot utveckling, produktion, innehav och användning av kemiska vapen samt om deras förstöring trädde i kraft 1997. Syftet med konventionen är att skapa en värld fri från kemiska vapen. Sverige har, liksom nästan alla andra stater i världen, skrivit under konventionen.

De kemikalier som omfattas av kemvapenkonventionen kan även klassificeras som krigsmateriel och/eller produkter med dubbla användningsområden (PDA).

Enligt kemvapenkonventionen finns fyra kategorier av kemikalier, varav endast de två första kategorierna är relevanta för verksamheten på Lunds universitet:

Den som bedriver verksamhet rörande kemikalier som förekommer på ovanstående listor kan vara deklarationsskyldig och föremål för inspektion enligt kemvapenkonventionen. I Sverige är Inspektionen för strategiska produkter (ISP) tillsynsmyndighet gällande kemiska vapen: 

Inspektionen för strategiska produkter(ISP)

Kemikalier på lista 1

Alla lista 1 kemikalier utgör krigsmateriel och omfattas av tillståndskrav enligt Lagen (1992:1300) om krigsmateriel.

Den som producerar, bereder, förbrukar, förvärvar, avyttrar eller lagrar lista 1-kemikalier ska lämna in en årlig deklaration av verksamheten (senast 31 januari som avser verksamheten under föregående kalenderår) samt en planeringsdeklaration som avser kommande kalenderår (inlämnas senast 31 augusti till ISP för kommande kalenderår). Deklarationsskyldigheten gäller även för blandningar innehållandes lista 1-kemikalier. 

Deklarationsskyldigheten omfattar inte den som årligen tillverkar högst 100 gram lista 1-kemikalier för medicinska eller farmaceutiska ändamål eller för forskningsändamål (Förordning (1992:1303) om krigsmateriel).

Kemikalier på lista 2

Den som yrkesmässigt producerar, bereder, förbrukar, för in eller för ut lista 2-kemikalier ska lämna en årlig deklaration avseende föregående kalenderårs aktiviteter. Deklarations-skyldigheten gäller även blandningar av kemikalier.

Kemikalier på lista 2 delas in i olika kemikaliekategorier där kravet på deklaration är beroende av hanterad kvantitet kemikalie per år, där minsta gräns för deklaration av den ”striktaste kategorin” är 1 kg per år när det gäller produktion, beredning och förbrukning. Kvantitetsgränser för kemikaliekategorier för lista 2 kemikalier finns angivna på ISP:s hemsida: 

Lista 2, deklarationer - ISP

Behöver du söka tillstånd eller deklarera produkter?

Behöver du söka tillstånd för lista 1 kemikalier eller deklarera lista 1 eller 2 kemikalier? Kontakta kemikaliesäkerhetssamordnare för hjälp. Det finns också mer information att läsa om hur tillstånd sökes samt hur deklaration utförs på ISP:s hemsida: 

Produkter med dubbla användningsområden

Alla lista 2 kemikalier klassificeras som produkter med dubbla användningsområden (PDA) vilket innebär att det krävs en deklaration vid import eller export, in respektive ut ur Sverige, samt tillstånd från ISP vid export ut ur EU. Mer information gällande Lunds universitets exportkontrollprogram finns att läsa på Medarbetarwebben: 

Exportkontroll | Medarbetarwebben (lu.se).

Anmälan av giftiga gaser till Miljöförvaltningen

Lunds universitet har fått ett beslut av Miljöförvaltningen i Lunds kommun om att all hantering av giftiga gaser (enligt definition av Miljöförvaltningen) ska föregås av kontakt med Miljöförvaltningen. Till giftiga gaser räknas i detta fall de gaser som är klassificerade med någon av, eller en kombination av, faroangivelserna i tabell 1.

Tabell 1: Gaser (faroangivelse H280 eller H281) klassificerade med någon av, eller en kombination av, faroangivelser angivna i tabellen räknas till anmälningspliktiga och giftiga gaser enligt Miljöförvaltningens beslut till Lunds universitet.

FaroangivelseBetydelse
H300Dödligt vid förtäring.
H301Giftigt vid förtäring.
H304Kan vara dödligt vid förtäring om det kommer ner i luftvägarna.
H310Dödligt vid hudkontakt.
H311Giftigt vid hudkontakt.
H330Dödligt vid inandning.
H331Giftigt vid inandning.
H400Mycket giftigt för vattenlevande organismer.
H410Mycket giftigt för vattenlevande organismer med långtidseffekter.
H411Giftigt för vattenlevande organismer med långtidseffekter.

Om du planerar att använda giftiga gaser ska du kontakta Lunds universitets miljöchef (claes [dot] nilen [at] bygg [dot] lu [dot] se (claes[dot]nilen[at]bygg[dot]lu[dot]se)) för kontakt med Miljöförvaltningen. I samband med att Miljöförvaltningen blir kontaktad kommer du att bli ombedd att redovisa vilka rutiner, säkerhetssystem och eventuell rening som du planerar att använda för att säkerställa att de giftiga gaserna ej påverkar människors hälsa eller miljön. Skicka med följande dokument när du kontaktar miljöchefen:

  • Riskbedömning för arbetet som innefattar hantering av den giftiga gasen.
  • Instruktioner för hantering av den giftiga gasen.
  • Säkerhetsrutiner för den giftiga gasen. 

Observera att du inte får påbörja användning av giftiga gaser förrän din anmälan är godkänd av Miljöförvaltningen. 

Användning av ozonnedbrytande ämnen i laborativ verksamhet

Ozonnedbrytande ämnen samt fluorerande växthusgaser regleras på EU-nivå genom ozonförordning respektive f-gasförordning. EU-förordningen om ozonnedbrytande ämnen (EU) 2024/590 samt om f-gaser (EU) 2024/573 tillämpas från och med 11 mars 2024.

Grundbestämmelsen är att all användning av ozonnedbrytande ämnen är förbjuden. Dock finns vissa undantag.

Genom undantag från artikel 4.1 i förordning (EU) 2024/590 om ämnen som bryter ned ozonskiktet, får ozonnedbrytande ämnen trots förbud släppas ut på marknaden och användas för viktiga laboratorie- och analysändamål (eur-lex.europa.eu)*. 

Enligt den nya förordningen (EU) 2024/590 om ämnen som bryter ned ozonskiktet, ska verksamheten/forskargruppen föra register över de ozonnedbrytande ämnen som finns förtecknade i bilaga 1 till förordningen. Dessa ämnen tillåts enbart för användning av nödvändiga laboratorie- och analysändamål* .

Sammanfattningsvis gäller följande:

  • Från och med 11 mars 2024 behöver du inte längre registrera varje enskild användning i den Europeiska unionens databas LabODS och erhålla ett LabODS-nummer. I stället ska verksamheten/forskargruppen föra register över varje ozonnedbrytande ämne i kemikaliehanteringssystemet KLARA.

Detta register ska bevaras i minst 5 år och på begäran göras tillgängligt för behörig myndighet.

Nedan beskrivs förfarandet för registrering av ozonnedbrytande ämnen:

  • Kontrollera i KLARA om det finns ozonnedbrytande ämnen i din verksamhet. Till hjälp i detta arbete finns en lista över ozonuttunnande ämnen upprättad i KLARA.
  • Kontrollera ditt kemikalieförråd. Är registreringen korrekt? Finns ämnet i ditt lager och är det inlagt mot rätt ämne och säkerhetsdatablad i KLARA? 

Tänk på, om ni innehar ozonnedbrytande ämnen som inte är registrerade vid verksamheten i KLARA, finns risk för miljösanktionsavgift och straffsanktion vid tillsyn.

Om ni innehar ozonnedbrytande ämnen:

För varje ozonnedbrytande ämne som registreras ange följande uppgifter i KLARA:

  • Namn på chef med arbetsmiljöansvar exempelvis avdelningschef, forskargruppschef med flera. Detta anges under ”beställare” under ”transaktioner” i KLARA. 
  • Mängd som köpts in.
  • Leverantör.

Informera även verksamhetsansvariga och övriga berörda gällande denna registrering samt användning av ozonnedbrytande ämne.

*Förordningen (EU) 291/2011 om viktiga användningsområden för andra kontrollerade ämnen än klorfluorkolväten för laboratorie- och analysändamål.

Anmälan av verksamhet (C) respektive ändrad verksamhet

Verksamheter som beskrivs i 2-32 kap. i Miljöprövningsförordningen och där det anges att anmälningsplikt gäller (så kallade C-verksamheter) måste anmälas till kommunens miljönämnd. Skyldigheten att anmäla ändringar av verksamheten gäller alla verksamheter som har tillstånd, även frivilliga (omfattas av ett tillstånd utan att vara tillståndspliktig) och verksamheter som upphört att vara tillståndspliktig men bedrivs med stöd av ett sådant tillstånd som avses i 9 kap. 6 § miljöbalken.

Ändringar av C-verksamheter ska anmälas om ändringen har betydelse från störningssynpunkt. Detta är viktigt att tänka på, inte bara då nya verksamheter planeras utan även då ändringar sker i befintlig verksamhet.

Ibland är ändringarna av sådan karaktär att ändringen kräver ett tillstånd (1 kap. 4 § miljöprövningsförordningen). En anmälan måste göras till tillsynsmyndigheten minst 6 veckor innan ändringen genomförs.

Vid anmälan av er verksamhet eller anmälan om ändring, bör du kontakta miljöchefen för att samråda om behovet av anmälan samt hjälp med själva anmälan.

Kontakt

Claes Nilén
Miljöchef
+46 46 222 41 59
claes [dot] nilen [at] bygg [dot] lu [dot] se (claes[dot]nilen[at]bygg[dot]lu[dot]se)

Martina Balaz
Kemikaliesäkerhetssamordnare
+46 46 222 72 59

Anikó Wendler
Bio- och kemikaliesäkerhetssamordnare
+46 46 222 71 05

chemsafety [at] bygg [dot] lu [dot] se (chemsafety[at]bygg[dot]lu[dot]se)