Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

KLARA

Här får du som chef mer information om kemikaliehanteringssystemet KLARA.

Innehåll på sidan:


Om KLARA

Lunds universitet använder kemikaliehanteringssystemet KLARA för att föra register över hälso- och miljöfarliga kemiska produkter i verksamheten samt för att uppfylla flera lagkrav kopplade till kemikaliesäkerhet.

Logga in i KLARA (ny flik)

Lunds universitet är enligt lag skyldigt att föra register över de kemiska produkter som hanteras inom verksamheten och som kan innebära risk för hälsa och/eller miljö. Detta register förs i kemikaliehanteringssystemet KLARA. Då universitetet är skyldigt att rapportera innehav av kemiska produkter till olika myndigheter, är KLARA ett mycket viktigt system för verksamheten.

Förutom att fungera som ett register över hälso- och miljöfarliga kemikalier, innehåller KLARA också säkerhetsdatablad för alla våra kemiska produkter (lagkrav enligt REACH*). I KLARA finns även mycket stödinformation och hjälpverktyg till alla kemikalieanvändare. Exempel på information och stödverktyg i KLARA:

  • Lagar och riktlinjer, med referenslistor, för hantering av kemiska produkter. Här får du information om det till exempel krävs tillstånd, dispens eller utbildning innan en kemisk produkt får köpas in.
  • Sammanfattning av risk- och skyddsinformation.
  • Möjlighet att utföra riskbedömningar och substitutionsutredningar för CMR-ämnen.
  • Information till föreståndare för brandfarlig vara.
  • Möjlighet att söka i Lunds universitets kemikalieregister för olika ändamål.

*Reach = Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of Chemicals.

Vilka verksamheter ska arbeta i KLARA?

Alla verksamheter som hanterar kemiska produkter eller kemiska riskkällor ska registrera dessa i KLARA. Till kemiska produkter räknas bland annat:

  • laboratoriekemikalier
  • gaser och kalibreringsgaser
  • drivmedel
  • aerosoler
  • oljor/fetter
  • bindemedel
  • verkstadskemikalier
  • rengöringsmedel
  • färg, färgpigment och glasyrer
  • bekämpningsmedel (växtskyddsmedel och biocider)
  • olika material som används till gjutning, t.ex. gips och plaster
  • kemiska produkter som används till konservering

Vem är ansvarig för att säkerställa att verksamheten registrerar sina kemiska produkter?

Som chef är det din uppgift att säkerställa att varje grupp eller avdelning som hanterar kemiska produkter registrerar dessa i KLARA.

Krav för registrering av kemiska produkter i KLARA

För att säkerställa att registrering av kemiska produkter i KLARA blir rätt behöver du som chef säkerställa att nedan listade punkter uppfylls av verksamheten (STYR 2019/1177).

Organisationsträd i KLARA

  • Organisationsträdet i KLARA för verksamheten ska lista de enheter som hanterar kemiska produkter. I de fall registrering av kemiska produkter görs avdelningsvis ska detta framgå av systemet. Observera! Enheter eller avdelningar som inte hanterar kemiska produkter ska inte finns i KLARA.
  • För varje enhet eller avdelning ska namnet på arbetsmiljöansvarig finnas angivet i KLARA. 

Lokala KLARA-administratörer

  • Verksamheten ska ha tillgång till en KLARA-administratör, eller KLARA-kontaktperson, som ansvarar för verksamhetens organisationsträd i KLARA och som löpande uppdaterar organisationsträdet med avseende på enheter eller avdelningar som tillkommer eller avslutar sina aktiviteter. 
    • För att bli KLARA-administratör krävs utbildning i systemet. Anmälan till utbildningen för KLARA-administratörer görs i Kompetensportalen.
    • Om verksamheten istället har en kontaktperson för KLARA ska detta kommuniceras till KLARA systemförvaltare: martina [dot] balaz [at] bygg [dot] lu [dot] se (martina[dot]balaz[at]bygg[dot]lu[dot]se).

Registrering och inventering av kemiska produkter i KLARA

  • Alla enheter eller avdelningar som finns listade i verksamhetens organisationsträd i KLARA ska registrera sina kemiska produkter enligt specifika rutiner.
  • Inköp och förbrukning av kemiska produkter ska registreras fortlöpande under året i KLARA, det vill säga varje nytt inköp ska registreras och sedan kasseras i systemet när de kemiska produkterna är förbrukade. Detta är viktigt för att systemet ska kunna föra statistik över universitetets kemikalieförbrukning på årsbasis, som vi är skyldiga att rapportera till myndigheter.
  • Max lagrad mängd för alla brandklassade produkter ska anges i KLARA. Detta för att underlätta arbetet för alla föreståndare för brandfarlig vara samt för ansökan om tillstånd för brandfarlig vara.
  • Varje år ska en inventering av alla kemikalier utföras i KLARA. Inventeringsperioden är från 1 oktober till 31 december. Syftet med inventeringsperioden är att kontrollera att informationen i systemet stämmer med befintliga saldo av kemiska produkter.
  • Varje enhet eller avdelning som hanterar kemiska produkter ska ha tillgång till minst en KLARA-registrerare/-inventerare.
    • För att föra register över kemiska produkter i KLARA krävs en introduktionsutbildning. Syftet med denna utbildning är att KLARA-registrerare/-inventerare ska få utbildning i hur systemet fungerar samt vilka regler och rutiner som gäller vid registrering och kassering av produkter. Utbildningen ges regelbundet, på både svenska och engelska, och anmälan till utbildningen görs via Kompetensportalen.

Vem ska ha tillgång till KLARA?

Då KLARA är ett nödvändigt arbetsmiljöstöd vid hantering av kemiska produkter och lagefterlevnad inom kemikalielagstiftning, är det din uppgift som chef att säkerställa att alla medarbetare som hanterar kemiska produkter har de läsbehörigheter i systemet som krävs för att de ska kunna utföra sitt arbete, samt att de har tillgång till riskbedömningsverktyget i KLARA.

Ansök om läsbehörigheter i KLARA

För att få tillgång till läsbehörigheter och riskbedömningsverktyget i KLARA krävs ingen utbildning. 

Gör så här för att ansöka om läsbehörigheter och tillgång till riskbedömningsverktyget i KLARA:

  1. Logga in i KLARA med ditt Lucat-ID och lösenord. I detta steg kommer systemet neka dig behörighet. Denna initiala inloggning är nödvändig för att KLARA ska hämta dina uppgifter från Lucat så att en systemadministratör kan aktivera dina behörigheter i systemet.
  2. Kontakta din lokala KLARA-administratör eller kemikaliesäkerhetssamordnare på chemsafety [at] bygg [dot] lu [dot] se (chemsafety[at]bygg[dot]lu[dot]se) och be dem aktivera dina läsbehörigheter. Komihåg att ange följande information när du kontaktar din lokala KLARA-administratör eller kemikaliesäkerhetssamordnare:
              a. Ditt namn och efternamn.
              b. Ditt Lucat-ID.
              c. Vilken institution eller sektion som du tillhör.
              d. Vilken grupp eller avdelning som du vill få behörighet på.
              e. Om du själv inte har arbetsmiljöansvaret för gruppen eller avdelningen som 
                  du söker tillträde till i KLARA, måste din chef med arbetsmiljöansvar bekräfta 
                  din begäran.

    När din behörighet är aktiverad får du ett bekräftelsemejl.

Ha kontroll på dina kemiska produkter som kräver tillstånd eller andra särskilda hanteringskrav

I detta avsnitt kan du ta del av två instruktionsvideor som visar hur du kan använda KLARA för att:

  • Kontrollera om en kemisk produkt som du önskar köpa in kräver tillstånd, anmälan, dispens eller om det föreligger några andra särskilda lagar eller regler för inköp, innehav eller hantering. 

Ta del av instruktionsvideon "Tillstånd eller hanteringskrav?" (Canvas, ny flik)

  • Kontrollera om du innehar kemiska produkter som omfattas av särskilda lagar eller regler. Detta kan till exempel vara att en kemisk produkt är tillståndspliktig eller att gravida och ammande inte får utsättas för en särskild kemisk produkt. 

Ta del av instruktionsvideon "Har du kontroll på tillstånd och andra hanteringskrav?" (Canvas, ny flik)

Söklistor i KLARA

När du ska kontrollera om du innehar kemiska produkter som omfattas av särskilda lagar eller regler behöver du använda ”Söklistor” i KLARA. Följande söklistor finns tillgängliga i KLARA gällande kemiska ämnen eller produkter som kräver tillstånd, anmälan eller dispens.

ÄmneskategoriSöklistans benämning i KLARA
Grupp A-ämnenGrupp A, får inte hanteras enligt AFS 2011-19
Grupp B-ämnenGrupp B, tillståndsplikt enligt AFS 2011-19
Narkotikaprekursorer kategori 1Läkemedelsverket kategori 1
Narkotikaprekursorer kategori 2aLäkemedelsverket kategori 2a
Giftiga gaser som ska anmälas till MiljöförvaltningenAnmälningspliktiga giftiga gaser
Hälsofarliga varorHälsofarliga varor
KvicksilverKvicksilver och kvicksilverföreningar
Kemvapenkonventionens lista 1 kemikalierISP lista 1
Kemvapenkonventionens lista 2 kemikalierISP lista 2

 

Kontakt

Martina Balaz
Kemikaliesäkerhetssamordnare
+46 46 222 72 59 

chemsafety [at] bygg [dot] lu [dot] se (chemsafety[at]bygg[dot]lu[dot]se)

Relaterad information

Blankett för förslag till ändring/utveckling av KLARA finns att ladda ner på sidan Blanketter och mallar