Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Förstadagsintyg

Här kan du som chef läsa mer om förstadagsintyg.

Ett förstadagsintyg innebär att din anställda måste uppvisa ett läkarintyg redan första sjukdagen.

Du som chef har rätt att begära ett förstadagsintyg om det finns särskilda skäl till det, som till exempel upprepad korttidsfrånvaro, tecken på ohälsa, eller oro för riskbruk eller skadligt bruk. Du kan bestämma att en särskild läkare, såsom läkare på Företagshälsovården, ska skriva förstadagsintygen.

Flera syften

Ett förstadagsintyg kan ses som en av flera anpassnings- och rehabiliteringsåtgärder för att identifiera sjukdomstillstånd som behöver utredas.

Det kan också användas som kontrollåtgärd när du behöver få bekräftat att personen verkligen är frånvarande på grund av sjukdom.

Ibland kan syftet vara båda delar. I slutändan blir det ett sätt för dig som chef att visa att du tar din anställdas närvaro och hälsa på allvar.

Stäm av med HR-partner och Företagshälsovården

Du som chef ska ta stöd av din HR-partner för att diskutera om förstadagsintyg kan vara aktuellt och hjälp med skriftlig information. Företagshälsovården kan också stötta med bedömning.

Du behöver även stämma av med Företagshälsovården att de kan ta emot din anställda, under vilka tider, samt hur återkoppling till dig som chef ska gå till.

Arbetstagarorganisationen ska få en skriftlig information om den tänkta åtgärden och har rätt att begära förhandling inom fem arbetsdagar.

Ett beslut om förstadagsintyg får gälla i maximalt 12 månader.

Checklista inför beslut om förstadagsintyg

  • Gå igenom anteckningar från omtankesamtal eller andra uppföljningssamtal som du haft med din anställda.
  • Tänk igenom vilket resultat tidigare arbetsanpassningar eller andra åtgärder har gett.
  • Kontakta din HR-partner för vägledning.
  • Kontakta Företagshälsovården.
  • Be din HR-partner kontakta Sektionen HR för aktuella mallar.
  • Prata med din anställda om vad som är på gång.
  • Skicka skriftlig information till arbetstagarorganisationen.
  • Genomför eventuell förhandling, om arbetstagarorganisationen begär det.
  • Beslut om förstadagsintyg till din anställda.
  • Följ upp regelbundet, vid fasta tidpunkter.

Förstadagsintyg ingår alltid som en del i en överenskommelse om behandling vid skadligt bruk.

Kontakt

Kontakta din HR-partner på fakultetsnivå/motsvarande. Din HR-partner kan i sin tur få vägledning från sektionen HR via sektionen HR:s ärendehanteringssystem.