Arbetsgång gällande årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) vid Lunds universitet
RUTIN
(180521, reviderad 220804)
Metod
Uppföljning på institutionsnivå/motsvarande ska göras årligen under perioden september till december. Stöd för uppföljning av SAM ska finnas i form av ett universitetsgemensamt verktyg med standardiserade frågor.
En rapport i form av den ifyllda enkäten och en sammanfattande bedömning av det systematiska arbetsmiljöarbetet ska lämnas till den lokala skyddskommittén för vidare analys ur ett fakultetsperspektiv. Fakulteten ska i sin tur sammanställa sin analys över institutionernas uppföljningar i en rapport som lämnas till den centrala skyddskommittén. I detta arbete är arbetsmiljösamordnaren på fakultetsnivå behjälplig.
Instruktion
- Uppföljningen genomförs med det universitetsgemensamma verktyg som beslutats av den centrala skyddskommittén.
- Uppföljning på institution ska göras årligen under perioden september till december.
- Fakultetens arbetsmiljösamordnare initierar uppföljningen genom att tidsplanera när uppföljningen ska genomföras, samt möten på institutionerna, skapa enkät och förbereda underlag till prefekter/motsvarande.
- Prefekt/motsvarande ansvarar för uppföljningen på institutionsnivå.
- Deltagare vid uppföljningen ska förutom prefekt/arbetsmiljöansvarig chef minst vara skyddsombud och arbetsmiljösamordnare, men även husprefekt, brandskyddsansvarig och övriga med tilldelade arbetsmiljöuppgifter kan behöva delta vid uppföljningen.
- Studerandeskyddsombud ska erbjudas möjlighet att delta vid frågor som rör arbetsmiljö för studenter.
- Frågorna är obligatoriska att besvara.
- Med den ifyllda enkäten som grund ska en sammanställning göras och en handlingsplan utformas.
- Med stöd av institutionernas enkätresultat och handlingsplaner gör fakultetens arbetsmiljösamordnare en sammanställning av utfallet till den lokala skyddskommittén. Kommitténs ledamöter bör även ha tillgång till de enskilda institutionernas enkäter.
- Den lokala skyddskommitténs uppgift är att göra en samlad bedömning av styrkor och svagheter i arbetsmiljöarbetet och att föreslå fakultetsövergripande åtgärder. Senast vid datum som bestäms av det universitetsgemensamma SAM-teamet ska fakultetens analys i form av en rapport lämnas som bidrag till en universitetsövergripande sammanställning till den centrala skyddskommittén.
- Dekan/motsvarande ansvarar för att fakultetens rapport lämnas till den centrala skyddskommittén. Arbetsmiljösamordnaren på fakultetsnivå/motsvarande är ett stöd i detta.
- Den centrala skyddskommittén behandlar den universitetsövergripande SAM-uppföljningen i samband med sammanträde i mars eller april.