Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Riskbedömning av arbetsmiljö i samband med ensamarbete

På denna sida finns information och stöd om riskbedömning av arbetsmiljö i samband med ensamarbete.

Innehåll på sidan: 


När en anställd eller student utför ensamarbete ställs särskilda krav på arbetsmiljön. En riskbedömning måste genomföras tillsammans med skyddsombud och den chef eller funktion som är ansvarig för arbetsmiljön.

Definition ensamarbete

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift (AFS 1982:3) definieras ensamarbete som ”arbete som arbetstagare utför i fysisk eller social isolering från andra människor”. 

Med fysisk isolering avses en situation där den som utför arbetet inte kan få kontakt med andra människor på arbetsplatsen utan att använda ett tekniskt kommunikationshjälpmedel. 

Med social isolering avses en situation där den som utför arbetet befinner sig bland andra människor, men där förhållandena är sådana att personen inte kan räkna med deras hjälp i en kritisk situation. Notera att ensamarbete således kan förekomma under vanliga arbets- och kontorstider.

Risk- och konsekvensbedömning av ensamarbete

Om ensamarbete inte kan undvikas ska ansvarig för arbetsmiljön tillsammans med skyddsombud och berörd anställd/student genomföra en riskbedömning. Riskbedömningen ska bland annat utmynna i konkreta åtgärder som behöver genomföras för att ensamarbetet ska kunna utföras säkert. 

Om ensamarbete ska tillåtas måste riskbedömningen visa att godtagbar psykisk och fysisk säkerhet kan uppnås utan att annan person är närvarande under arbetet eller studierna. Riskbedömningen ska dokumenteras skriftligt. Du hittar mallen för riskbedömning i högerspalten här på sidan.

Vid laborativt-, tekniskt- och mekaniskt arbete ska relevant beredskap mot olyckor finnas. Detta gäller i synnerhet där hantering av kemiska riskkällor, brandfarliga och explosiva varor, radioaktiva ämnen, smittämnen, hantering av mekaniska risker och fallrisker förekommer. Vid arbete nattetid bör också risken för överfall beaktas.

Vad som anses utgöra en risk måste bedömas i varje enskilt fall och utifrån de omständigheter vilka arbetet i fråga bedrivs. Utgångspunkt för bedömningen kan vara tidigare erfarenheter, eventuella tillbud eller olycksfall i liknande arbeten, tillgänglig arbetsskadestatistik etc. Risker som allmänt accepteras i privatlivet, till exempel risken att färdas ensam i motorfordon, bör under normala förhållanden även kunna accepteras i arbetslivet.

Chefens ansvar vid ensamarbete

Ansvarig chef respektive funktion med fördelat arbetsmiljöansvar för studenter ska initiera, genomföra och dokumentera riskbedömning tillsammans med skyddsombud och berörd anställd/student. Om riskbedömningen visar på risker som bedöms ”gul” eller ”röd” ska riskreducerande åtgärder vidtas. Ytterligare åtgärder som kan behöva genomföras är att upprätta en plan för snabb hjälp vid nödsituation samt utbildning och information för att minimera risker. Genomförda åtgärder ska följas upp.

Anställda och studenters ansvar vid ensamarbete

Den anställda eller studerande ska

  • följa de rutiner som upprättas efter riskbedömningen
  • använda särskild skydds- eller arbetsutrustning om riskbedömningen visat att det krävs
  • delta i utbildning och ta del av information som ges för att minimera olycksfallsrisker.

Om något händer

Om incidenter inträffar ska anställda rapportera detta till sin närmaste chef och studenter ska rapportera till den funktion som har fördelat arbetsmiljöansvar för studenterna.

Läs mer om tillbud och arbetsskador

Mer information om ensamarbete

Föreskriften ensamarbete (AFS 1982:3) innehåller speciella villkor som gäller ensamarbete som är förenat med särskilda risker eller påfrestningar. Lokala överenskommelser/rutiner kan förekomma på sektioner/institutioner. Kontakta närmaste arbetsmiljöansvarig chef för mer information.

Kontakt

Vid frågor kring ensamarbete kan du som chef i första hand kontakta arbetsmiljösamordnare på fakultetsnivå. Arbetsmiljöingenjör vid Företagshälsovården kan också vara till hjälp.

Johan Ohlin
Arbetsmiljöingenjör 
+46 46 222 70 26
johan [dot] ohlin [at] fhv [dot] lu [dot] se (johan[dot]ohlin[at]fhv[dot]lu[dot]se)